Stichting NOB

Wereldwijd netwerk

Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) is de spil in een wereldwijd netwerk van bijna 200 scholen met leerlingen in 115 landen. Dit netwerk zorgt ervoor dat circa 14.000 leerlingen buiten onze landsgrenzen les krijgen in hun moedertaal. Dit doet NOB in opdracht van het Ministerie van OCW, al 40 jaar.

De vraag

Internationaal bijscholen

Ieder jaar brengt Stichting NOB alle leraren, bestuurders en schoolleiders van de bijna 200 aangesloten scholen in het buitenland samen. Tijdens deze bijscholingsdagen kunnen deelnemers zich verder professionaliseren, het netwerk onderhouden en zich laten inspireren. Maar hoe organiseer je deze dagen tijdens een pandemie met flinke reisbeperkingen en maatregelen voor evenementen?

De oplossing

Online campus

Het antwoord vonden wij in de vraag: wat kan er wel? Onze event techs ontwikkelden de NOB Bijscholing Online Campus. Een online platform waar alle scholen, ongeacht tijdzone, kunnen samenkomen voor misschien wel de meest efficiënte en avontuurlijke bijscholing ooit! Een aansprekend en ‘warm’ design zorgt voor een prettige bezoekerservaring en de achterliggende techniek zorgt ervoor dat bijna alles wat live kan, ook online kan.

De uitwerking

Live én on-demand

De online bijscholing werd een volwaardige bijscholing met livestreams, workshops in digitale klaslokalen, netwerksessies in de virtuele kantine, één-op-één gesprekken met collega’s en een interactieve onderwijsmarkt. De thema’s Ontmoeten, Ontwikkelen en Ontdekken stonden centraal in de content en sloten naadloos aan op de online bezoekerservaring. En had je iets gemist? Dan kon je on-demand terugkijken! Dat het online event in de smaak viel, bleek wel uit het feit dat het platform een maand later nogmaals is ingezet voor het Europese Scholen netwerk van Stichting NOB.

“Wat een verademing om met effectgroep* samen te werken, van strategisch meedenken bij aanvang, praktische planning en uitvoer en heel snel schakelen op de online bijscholingsdagen zelf. Ik kijk terug op een hele fijne samenwerking.”

Karen Hazelaar Bestuurlijk Adviseur St. NOB en projectleider Bijscholing Europese Scholen
Het resultaat

Veel complimenten

De meetbare resultaten zijn heel positief: een eindscore van 8.3 van alle deelnemers, 50% van de bezoekers geeft aan dat verwachtingen overtroffen zijn en bijna alle bezoekers geven aan dat ze in de toekomst het ene jaar live en andere jaar online willen deelnemen. Zoals een deelnemer na afloop schreef: “Top georganiseerd. Erg gebruiksvriendelijk. Interessante workshops. Kortom twee goed gebruikte cursusdagen.”

Team

Online event experts!

Diverse expertises werden ingezet om een groot succes van deze opdracht te maken, zodat het jaarlijkse internationale event ook tijdens de pandemie door kon gaan.

Kirsten - head of creative - effectgroep
Kirsten Flik
Head of Creative
Marijn - senior project manager - effectgroep
Marijn Klouwen
Senior Project Manager
Anouk - grafisch vormgever - effectgroep
Anouk Dijkstra
Grafisch Vormgever
Ingrid - developer - effectgroep
Ingrid van Vliet
Developer
Erik - digital designer - effectgroep
Erik Ranke
Digital Designer