Sinds 1 januari 2015 is de Werkkostenregeling (WKR) een feit.
Wat zijn de regels anno 2024 voor een personeelsfeest en de WKR?
De werkkostenregeling (WKR) biedt bedrijven een specifieke vrije ruimte, die een bepaald percentage van het totale fiscale loon van de onderneming omvat, voor het aanbieden van onbelaste verstrekkingen zoals personeelsfeesten. Elk jaar wordt dit percentage opnieuw bepaald.
Voor het jaar 2024 is de vrije ruimte onder de WKR vastgesteld op 1,92% voor de eerste €400.000 van de loonsom, en 1,18% voor het deel van het loon dat deze grens overschrijdt. Indien de uitgaven voor onbelaste verstrekkingen deze vrije ruimte te boven gaan, wordt het overschrijdende bedrag belast met 80%.
Voor de meeste organisaties is de toegewezen vrije ruimte toereikend om onbelaste verstrekkingen te bekostigen. Bovendien, een personeelsfeest georganiseerd op een eigen locatie, zoals een kantoor, parkeerplaats of fabriekshal, valt niet onder de WKR. Dit betekent dat dergelijke evenementen niet meegeteld hoeven worden in de berekening van de vrije ruimte. Onlangs organiseerden wij een meerdaags personeelsfestival op eigen locatie van de opdrachtgever. Bekijk de case.
* Als je een zakelijke personeelsdag afsluit met een feest, dan vraagt de fiscus mogelijkerwijs een ‘knip’, Dit betekent een splitsing van de kosten in een zakelijk en een feestelijk gedeelte.
Het type bedrijfsevenement dat wordt georganiseerd, kan verschillende fiscale gevolgen hebben. Hier volgt een overzicht van enkele soorten evenementen en de implicaties volgens de werkkostenregeling (WKR).
Wanneer je een personeelsfeest organiseert dat voornamelijk bedoeld is voor vermaak en het vindt plaats op een externe locatie, dan worden de uitgaven hiervoor verrekend met de vrije ruimte van de WKR. Indien deze uitgaven binnen het beschikbare forfait vallen, zijn ze onbelast. Echter, als de totale uitgaven de limiet van de vrije ruimte overschrijden, moet er over het meerdere een eindheffing van 80% worden betaald.
Een uitzondering op de WKR is het personeelsfeest gehouden op de werklocatie, zoals een bedrijfsrestaurant, kantoorverdieping, bedrijfshal of zelfs het parkeerterrein. Deze locaties vallen onder jouw verantwoordelijkheid als werkgever in het kader van de Arbowetgeving, waardoor de kosten hiervan buiten de WKR kunnen vallen.
Bijeenkomsten of evenementen die een educatief of inhoudelijk karakter hebben, kunnen als zakelijke kosten worden beschouwd. Zelfs als zo’n bijeenkomst afsluit met een informeel samenzijn met eten en drinken, geldt er een gerichte vrijstelling. Het is cruciaal om duidelijk de zakelijke doelen die verbonden zijn aan het evenement te specificeren.
Aan alle informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie over de WKR bezoek de website van de Belastingdienst.
We bedenken en produceren al meer dan 25 jaar impactvolle evenementen. Van groots en meeslepend tot inhoudelijk en persoonlijk. Wij maken jouw event van nu. Effectgroep* mag zich voor het derde jaar op rij het beste communicatie- en eventmarketingbureau van Nederland noemen (bron: MT1000).
Simon is er voor je en heeft antwoord op al je vragen!Mail Simon via simon@effectgroep.nl of bel hem op 030 41 00 790.