Personeelsfeest en de wkr

Sinds 1 januari 2015 is de Werkkostenregeling (WKR) een feit. Werkgevers kunnen maximaal 1,2% van het totale fiscale loon (de ‘vrije ruimte’ of ‘forfait’) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt de werkgever loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. Voor bepaalde zaken zijn er gerichte vrijstellingen. Maar hoe zit het nou met het personeelsfeest en de WKR?

Personeelsfeest met overwegend feestelijk karakter

Als het personeelsfeest overwegend feestelijk is, dan kunt u het binnen het forfait laten vallen zodat u het feest onbelast kunt organiseren (als er voldoende ruimte in het forfait is). Als u het feest als loon in natura indeelt, betaalt u 80% eindheffing.

Personeelsfeest met overwegend zakelijk karakter

Een zakelijke bijeenkomst met uw personeel mag u als zakelijke kosten aanmerken. Hiervoor is een gerichte vrijstelling. Ook wanneer uw personeelsbijeenkomst eindigt met een hapje en een drankje en informele avond. U dient goed aan te geven welke zakelijke doelstellingen u koppelt aan het programma. De fiscus steunt gelukkig bijeenkomsten voor het onderhouden en verbeteren van de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het werk.

Personeelsfeest op de werkplek

Als u toch een personeelsfeest organiseert zonder overwegend inhoudelijk of educatief karakter, dan is er een uitzondering waardoor het feest buiten het forfait valt: organiseer het personeelsfeest op de werkplek. Als werkplek geldt de plek waar u als werkgever Arbo-verantwoordelijk bent. Dit kan ook de parkeerplaats zijn, waar u bijvoorbeeld een tent plaatst waar het feest in gehouden wordt. Of de personeelskantine of een hal of loods.

Effectgroep: specialist in organisatie van wkr-feesten

Al jarenlang organiseert effectgroep zakelijke evenementen en personeelsfeesten. Wij kennen alle regelgeving rondom de WKR en gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden voor uw evenement of feest. Neem vrijblijvend contact met ons op voor nadere toelichting en advies. Of kijk op de website van de Belastingdienst.

Belangrijke wkr update 18 februari 2015:

Naar verwachting verruimt de Belastingdienst zijn standpunt over de toepassing van de WKR bij bedrijfsuitjes en personeelsfeesten die werkgevers op een externe locatie organiseren. De Belastingdienst is van mening dat bij bedrijfsuitjes en personeelsfeesten die de werkgever op een externe locatie organiseert in het kader van de dienstbetrekking de gerichte vrijstellingen voor maaltijden en reis- en tijdelijke verblijfskosten van toepassing zijn. Dit betekent dat de reiskosten van en naar het bedrijfsuitje of het personeelsfeest, de kosten van de maaltijden, de hapjes en de drankjes en de overnachtingen niet in mindering komen op de vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom. Voor veel werkgevers betekent dit een verruiming van hun werkkostenbudget. Binnenkort meer!

Klik hier om de vrije ruimte te berekenen met de IDEA tool.

Kirsten - head of creative - effectgroep

Meer weten over jouw personeelsfeest en de WKR?

Kirsten is er voor je en heeft antwoord op al je vragen!
Mail Kirsten via kirsten@effectgroep.nl.

Neem contact op Plan een afspraak